پرسش و پاسخ
1- گواهی فوت در چه صورتی صادر می گردد ؟
پس از ثبت فوت متوفی و در صورت درخواست وراث گواهی فوت صادر می گردد .
2- در صورت تغییر نام مادر از طریق هیأت حل اختلاف ، اصلاح نام وی در اسناد سجلی و شناسنامه فرزندانش نیاز به طرح مجدد موضوع در هیأت حل اختلاف دارد یا خیر ؟
در صورت تغییر نام مادر به استناد تصمیم صادره از هیأت حل اختلاف و اجرای مفاد تصمیم در اسناد سجلی ، اصلاح نام مادر در اسناد سجلی و شناسنامه های فرزندانش به تبع همان تصمیم صورت می گیرد و نیازی به طرح مجدد موضوع در هیأت حل اختلاف نمی باشد
3-آیا ذکر سیادت در مورد نوزادانی که سیادت در سند سجلی پدرشان ثبت شده الزامی می باشد ؟
ذکر سیادت در مورد نوزادانی که سیادت در سند سجلی جد پدری و پدرشان ثبت گردیده الزامی می باشد.
4- ازدواج من و همسرم ثبتی نیست ایا می توانم برای فرزندم شناسنامه اخذ نمایم ؟
چنانچه ازدواج والدین ثبتی نباشد با توجه به تبصره ماده ۱۶ قانون ثبت احوال علاوه بر مدارکی که جهت تنظیم سند سجلی نوزادان مورد نیاز می باشد اعلام ولادت و امضا سند متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود
5-همسرم چند سال پيش در سوئد فوت نموده و هيچگونه مدرك ايرانی ندارد. برای ثبت فوت چه كار كنم؟
گواهی فوت متوفا را از مقامات رسمی محلی به سفارت ارائه تا مورد تائيد قرار گيرد و سپس با ارائه آن به اداره ثبت امورخارجه ثبت احوال كشور، تقاضای ثبت فوت نمائيد.
6-چه كساني مجاز به اعلام واقعه ولادت به اداره ثبت احوال مي باشند؟
بر اساس ماده 16 قانون ثبت احوال : پدر ، جدپدري ، مادر ، قيم ، امين ، صاحب واقعه با 18 سال تمام سن مجاز به اعلام ولادت به مأمور ثبت احوال هستند . چنانچه طفل در مؤسساتي چون بهزيستي نگهداري مي گردد نماينده رسمي آن مؤسسه مكلف به اعلام واقعه مي باشد.
7- آیا می توانم جهت همسر خارجی که با او رسماً ازدواج نموده ا م شناسنامه اخذ نمایم ؟
با توجه به بند ۶ ماده ۹۷۶ قانون مدنی مردان ایرانی که با زنان خارجی ازدواج می نمایند می توانند با ارائه مدارک لازم نسبت به اخذ شناسنامه جهت همسرشان اقدام نمایند
8-مهلت قانونی ثبت ولادت و وفات چقدر می باشد ؟
مهلت قانونی ثبت ولادت 15 روز و ثبت وفات 10 روز می باشد
9-من شناسنامه ام را گم کرده ام وصادره ازشهری دیگر ميباشد جهت ثبت ازدواج نیاز مبرم به شناسنامه دارم لطفاً مرا راهنمایی کنید ؟
ابتدا درخواست المثنی نموده و بهمراه تصویری از صفحه اول شناسنامه ، دو قطعه عکس و نامه از محضر مربوطه اخذ تا گواهی مشخصات صادر گردد .
10-چنانچه کارت ملی خود را گم کرده باشم، مراحل دریافت کارت ملی مجدد چیست؟ چه مدارکی مورد نیاز است؟
در صورت گم شدن كارت ملي بايستي به يكي از ادارت ثبت احوال حضوراً مراجعه نموده و با پر كردن فرم مفقودي كارت ملي نسبت به درخواست كارت شناسنايي المثني اقدام نماييد .
مدارك مورد نياز : اصل شناسنامه – عكس يك قطعه و مبلغ 15000 تومان در مفقودي اول و 40000 تومان در مفقودي بار دوم و بعدي جهت واريز به حساب مورد نظر آن اداره - فرم مفقودي كارت ملي